Moestuin

AG-Moestuin-011AG-Moestuin-012

De moestuin van Landgoed AlGoed vergt vele uren werk. Aan het begin van het jaar worden al weer voorbereidingen getroffen voor het nieuwe seizoen. Want tuinieren is vooruitdenken.

De moestuin op Landgoed AlGoed is in 2006 aangelegd door Philip Gortemaker. Hij heeft zijn werk bij ons afgesloten. De werkzaamheden in de tuinen worden door de vrijwilligers van Landgoed AlGoed voortgezet, beheerd als deelproject van het landgoed. In de tuin wordt geëxperimenteerd met diverse vormen van biologische, energetische landbouw en permacultuur.

DIGITAL IMAGE

Tuindoelstellingen In de tuin worden op ca. 2000 m² Twentse aarde diverse oude ‘vergeten’ groenten geteeld, kruiden en bijzondere bloemen en planten.  Zo kunnen mensen er genieten, ontspannend bezig zijn, geneeskracht vinden, de stilte in zich zelf ontdekken en er nog van eten ook, want de liefde gaat (tevens) door de maag. En de groenten en planten kunnen er zo gedijen dat ze echte eerlijke natuurlijke uitstraling en voedingswaarde hebben. Het streven is het principe van de ‘eetbare ecologische siertuin’ te promoten. Veel van de groenten zijn als sierplant een lust voor het oog.

Werken in de tuin. Al het werk wordt door vrijwilligers uitgevoerd en gebeurt handmatig. De bedden worden met de spitvork omgespit om de kweekwortel er uit te halen, vlak geharkt en daarna ingezaaid of gepoot. Onkruid wordt gewied of geschoffeld.

Hier onder zie je de vroegere indeling:

De tuin is aangelegd in de vorm van een grote cirkel met vaste bedden. De cirkel was oorspronkelijk opgedeeld in vier kwadranten:

Aarde (wortel en knolgewassen)

Water (bladgewassen)

Lucht (bloemen en kruiden)

Vuur (vrucht en zaadgewassen)

10-5918CC2E-1603552-960

Deze pagina is bijgewerkt op 18-6-2019.AG-Logo-005Wordpresskl